Witamy na stronie Transinfo.pl Nie widzisz tego artykułu, bo blokujesz reklamy, korzystając z Adblocka. Oto co możesz zrobić: Wypróbuj subskrypcję TransInfo.pl (już od 15 zł za rok), która ograniczy Ci reklamy i nie zobaczysz tego komunikatu Już subskrybujesz TransInfo.pl? Zaloguj się

Kraków kontroluje autokary. Spec-grupą

infobus
05.06.2018 07:00
0 Komentarzy

1 czerwca br. Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportuw Krakowie wspólnie ze Strażą Miejską rozpoczął realizację pilotażu, którybędzie miał na celu kontrolę postoju autokarów.

Dla przewoźników zostały wyznaczone miejsca ograniczonegopostoju dla autobusów turystycznych (do 10 min.), do obsługi pasażerów. Pomimoodpowiedniego oznakowania do krakowskiego Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportuwpływały wnioski na przewoźników, którzy zajmowali wyznaczone miejscaniezgodnie z przepisami oraz na kierowców, którzy wykorzystywali przestrzeńprzeznaczoną na postój dla autokarów.

W związku zpowyższym ZIKiT wspólnie ze Strażą Miejską postanowili utworzyć dedykowanypatrol, który będzie sprawdzał przewoźników czy w odpowiedni sposóbwykorzystują wyznaczone miejsca (wyłącznie aby dowieźć lub zabrać oczekującągrupę turystów). Kontrola obejmie też kierowców, którzy zostawiając tam swojesamochody blokują możliwość postoju dla autokarów turystycznych.

Specjalną grupę zasilili Strażnicy Miejscy, a jej pracefinansować będzie ZIKiT Kraków. Osoby dedykowane będą dokonywać kontroli naprzystankach na ulicy Dajwór i Wielopole.

Jest to pilotaż, w zależności odwyników grupa zostanie rozwiązana lub utrzymana.

11 parkingów

Od 2018 r. w samym centrum Krakowa zlokalizowanych jest jedenaścieprzystanków turystycznych, na których autokary mogą się zatrzymywać przez 10minut, aby wysadzić lub zabrać pasażerów. Takie przystanki istnieją międzyinnymi na Placu Matejki, ul. Pawiej, ul. Straszewskiego, ul. Kopernika orazPlacu Bohaterów Getta.

Ważną zasadą jest także to, iż podczas postoju na przystanku należy wyłączyćsilnik, co przede wszystkim w zimie i lecie nie jest często respektowane.

Komentarze